Google arama sonuçlarında karşılaşılan hatalardan birisi “Bunu mu demek istediniz” sorusudur. Gelin 5 adımda problemi çözelim. Genellikle bu problemlr yanlış bir arama yaptığınızda veya websitelerinizin Google tarafından yeteri kadar tanınmadığında karşılaşırsınız. Şimdi nedenlerine, çözümlerine ve yapılması gereken noktalara değinelim.
Bunu mu Demek İstediniz Algoritması Nasıl İşliyor?
Öncelikle Google’ın ilk olarak sorguladığı şey, arattığınız dil yapısıdır. Örneğin gündelik dilde çokça yapılan hatalardan birisini örnek verelim. Doğrusu “Poğaça” olan kelimeyi gündelik dilde “Poğça” şeklinde aratırsanız Google sizi uyaracak ve “Bunu mu demek istediniz: Poğaça” şeklinde uyaracaktır.

Bu arama sonucunda “Yine de şu sorguyu ara” kısmını seçer ve ısrarcı olursanız size engel olmayacaktır 🙂
Aramam Doğru Ancak Yine de Hata Alıyorum?
Bazı durumlarda ise Google algoritmasına yakalanmıyor olacak ve yine de “Bunu mu denemek istediniz” hatasını alacaksınız. Son dönemlerde ise “Yazımı düzeltilmiş şu sorgu için sonuçları görüyorsunuz” şeklinde bir uyarı alabilirsiniz.
Bu durum genellikle yeni markalar ve sitelerin karşılaştığı durumlardır. Özellikle de devşirilmiş isimlerde yaşanmaktadır. Farklı firma isimlerine yakın olan dükkan isimleri bu durumdan muzdarip olabilmektedir. Hemen bir örnekle açıklayalım. Örneğin herkes tarafından bilinen “Cevahir AVM”ye yakın isimde bir AVM açtık ve adını da “Devahir AVM” koyduk diyelim. Keyfimiz öyle istedi 🙂
Arama sonuçlarında siz gerçekten bu AVM’yi kursanız bile “Bunu mu demek istediniz” diye sizi uyaracaktır.

“Bunu mu Demek İstediniz” Sorunu ve 5 Çözüm Önerisi
Elbette ki bu sorununda bir çözüm yolu ve yapılması gereken noktaları mevcuttur. Eğer sizin de firmanız veya siteniz bu durumdan dolayı arama sonuçlarında çıkmıyorsa aşağıdaki adımları mutlaka uygulamalısınız.
1- Benzer İsimlerden Kaçının!
Bu adım aslında en önemli husustur. Örneğin bir telefon dükkanı açacaksanız ismini “SAMSUN-G” gibi bir isim yapmayın 🙂
2- İşletmeniz var ise mutlaka harita servislerine ekleyin!
Benzer isimden dolayı bu problemi yaşayan işletmeler öncelikle bulundukları konumları Google haritalar, Yandex Haritalar, Facebook Haritalar gibi uygulamalara eklemelidir.
Instagram’a Yeni Konum Ekleme yazımız ile bir adımı aşmış olabilirsiniz 🙂
3- Site İçi SEO işlemlerini Eksiksiz Yerine Getirin!
Bir sitenin Google tarafından doğru bir şekilde algılanabilmesi için en önemli nokta site içi SEO adımlarının doğru yapılmasıdır. Sitenizi ve firmanızı Google’a doğru bir şekilde tanıttığınıza emin olun. Site başlık ve açıklamalarınızda firma adınız geçirin ve site içinde en çok bulunan kelime firma adınız olsun. Mutlaka hakkımızda ve iletişim gibi kısımlarla destekleyin.
4- Ziyaretçi Herşeydir!
Bu adım ise biraz maddiyatla çözülebilir. Siteniz yeni ve doğal trafiğe sahip değilse Google ADS ve Facebook reklamları gibi ücretli trafik getirme araçlarıyla bir süre sitenize kullanıcı çekebilirsiniz. Unutmayın ki trafiğin peşinde gezen Google Botları sitenizi daha sık ziyaret edecektir. Böylelikle Bunu mu demek istediniz? sorularını yavaş yavaş çözebiliriz.
4- Sosyal Medya’yı Etkin Kullanın!
Günümüzde kullanıcıların en çok vakit geçirdiği alanlar sosyal medya kanallarıdır. Olabildiğince hepsinde bulunun ve sitenize doğal trafik çekmek için elinizden geleni yapın. Bunu mu demek istediniz sorgusuna maruz kalmayın!
Maddeler hakkında bilginiz yoksa yorumlarda durumunuzu belirtin ve “ÜCRETSİZ” bir şekilde sizlere yardımcı olayım 🙂
Site içi SEO ve WordPress SEO ile ilgili yazılarımı da mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.